Boru İzolasyonunun Uygulama Bölgeleri

Boru İzolasyonunun Uygulama Bölgeleri

Boru izolasyonu, uygulandığı mecraya verimlilik sağladığından ve pek çok avantajı beraberinde getirdiğinden günümüzde akla gelen her elverişli bölgede uygulanmaktadır. Bunlardan başlıca sayılabilecekler; su boruları, tank izolasyonları, kazan dairesi boruları ve fabrikaların büyük makine boruları olmaktadır. Su borularında izolasyon, bilhassa sıcak ve soğuk suların dış ortamdan etkilenmemesi için yapılmaktadır. Plastik bir kaplama veya köpükle izolasyon, su borularının ısı kaybını engellemek amacıyla yapılabilecekler arasındadır. Sıvılaştırılmış gazların deposunda, sıcak yağ kapları içerisinde kimyasal madde taşıyan ve buharla çalışan cihazların boru hatlarında sprey poliüretan maddesi aracılığıyla izolasyon sağlanmış olur.

Boru İzolasyonu Nerelerde Uygulanır?

İzolasyon yaptırmak hem çevre için gerekli hem de maliyet için de oldukça hesaplı bir davranıştır. Enerji, yeryüzünde kısıtlı bir miktarda bulunmaktadır ve tasarruflu bir şekilde tüketilmesi gerekli olan bir şeydir. Boruların bir ısıtma veya soğutma sistemindeki en önemli parçalar olduğunu düşünecek olursak enerji tasarrufu yapmanın en iyi yolunun da boru izolasyonu olduğu sonucuna varabiliriz. Boru izolasyonunun uygulama alanları maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:

Boru İzolasyonunun Yapılışı

  • Kazan, sıvının (su veya buhar) ısıtılmış olduğu kapalı bir kaptır. Isıtılması amaçlanan akışkan, bir boru vasıtasıyla kazan içine taşınır ve girer. Akışkan, sonrasında bir ısıtma işleminden geçer ve borulardan gideceği yere taşınır. Kazana girmekte ve çıkmakta olan sıvıyı taşıyan borulara, kazan boruları denir. Kazan dairesi, boru hatlarının ısı yalıtımı ve enerji kaybının asgari düzeyde olması için kullanılır. Normal şartlar altında kazan dairesi borularının 70°C gibi bir sıcaklığa ulaşması gerekirken izolasyonsuz bir boru hattında bu sıcaklığa ulaşmak için 90°C veya 100°C sıcaklık kaynağının oluşturulması gerekmektedir. Bunun sebebi, borunun çevrenin ısısından etkilenerek alt limitlere düşmesidir.
  • Fabrikalarda kullanılan bazı makineler, içerlerinde sıvı maddeler taşıdıklarından dolayı gereksiz enerji kayıpları yaşanabilmektedir. Farklı yoğunluk derecelerinde sıvılar içermekte olan bu makinelerin hem ısı bakımından sabit değerlerde kalabilmesi hem de iki sıvı arası ısı alışverişinin olmaması adına boru izolasyonu yapılması çok büyük önem teşkil etmektedir.
  • Boruların içinden geçmekte olan sıvılar soğuk ise haliyle boru yüzeyi de soğuk olur. Bu soğuk yüzeyle etkileşime geçen mekan içerisindeki havada bulunan su buharı, yüzeyle temas eder etmez yoğuşarak sıvı haline dönüşür. Yoğuşma; aşındırma, paslanma ve enerji kaybına neden olabilir. Soğuk su boruları yalıtımı için poliüretan esaslı, sentetik kauçuk esaslı prefabrik boru ısı yalıtım malzemeleri, prefabrik boru cam yünü, prefabrik boru strafor kullanılır. Buharın kesilmesi gereken hallerde bu malzemelere alüminyum folyo kaplanmaktadır.
  • Sıcak su borularının yalıtımı için genel itibarıyla kullanılan malzemeler yüksek sıcaklık dayanıklılığına sahip cam yünü, taş yünü şilteler ve prefabrik boru yalıtım malzemeleriyle kauçuk köpüğü, prefabrik boru polietilen, poliüretan esaslı ısı yalıtım malzemeleridir. Elastomerik kauçuk ve polietilen esaslı malzemelerin prefabrik boru yalıtımları, sıcak su borusu üzerine uygulandıktan sonra ek yerlerinden sıkı bir şekilde yapıştırılmalıdır.
  • Prefabrik cam yünü, işletme sıcaklığı 250°C’yi geçmeyen boru yalıtımlarında kullanılabilir. Bu malzemelerin üzerine de alüminyum ya da PVC, galvaniz sac kaplanır. Mukavvalı cam yünü kullanılacaksa mukavvanın yanıcılığı dikkate alınmalı ve yalıtım yüzeyinin sıcaklığı kesinlikle mukavvaya zarar vermemelidir.

Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; çevre, iş sağlığı, maliyet ve tasarruf açılarından boru izolasyonu yaptırmak hem iş yerleri hem de konutlar açısından oldukça gerekli bir aksiyondur. Boru izolasyonu sayesinde, borulardan geçmekte olan akışkanların ısısı aynı düzeyde tutulmuş olup enerji kaybı minimize edilir hatta sıfırlanır.